TME maakt entree in kolen & ijzerertsoverslag

TME in Zwolle, onderdeel van Tollenaar industries, is een jonge onderneming die zich profileert als machinebouwer en werktuigbouwkundig ingenieursbureau voor de zware industrie. TME is actief in de beton- & asfaltsector, de zand- & grindindustrie en de offshore sector, maar bedient sinds kort ook op- en overslagbedrijven voor kolen en ijzererts.

TME is sterk in het ontwerpen, bouwen en onderhouden van werktuigen en machines voor een veeleisende industriële omgeving. HEt leveringsprogramma omvat onder meer bunkers, bandtransporteurs, transportschroeven, elevatoren, mengers en zeven voor het transport en de verwerking van zware, abrasieve bulkstromen. De installaties worden op maat gemaakt en kunnen desgewenst turn key worden geleverd. Kenmerkend voor de aanpak van TME is dat projecten (zowel in nieuwbouw als ombouw) volledig in eigen beheer worden uitgevoerd, vanaf de conceptfase tot en met de constructie en de inbedrijfstelling van de installaties. Om dit proces vlekkeloos te laten verlopen, wordt onder meer gebruik gemaakt van een geavanceerd 3D ontwerppakket. Mede-eigenaar Ilke Tollenaar: “We hebben voor dit pakket gekomzen om onze klanten precies te laten zien hoe een installatie functioneert, nog voordat het staal gesneden is. Bovendien kunnen we met het pakket de kwaliteit van installaties verder verbeteren omdat de tekenaars meer grip hebben op de kleinste details van een technisch ontwerp.

Stortpunt kolenoverslag

Een overstortpunt voor European Bulk Services met een capaciteit van 2.000 ton/uur. Het overstortpunt heeft twee aanvoerbanden en één afvoerband.

Kolen en ijzererts

Van oudsher hebben veel projecten in de bulkhandling hun weg gevonden in de zand & grind, asfalt en betonsector. In de kolen & ijzererts industrie worden andere eisen gesteld. Ilke Tollenaar: “Wij zijn actief op zoek gegaan naar sectoren waar hogere prestaties en kritischere eisen worden gesteld, om de simpele reden dat we veel werk hebben gestoken in het samenstellen van een uniek en vakkundig engineering team. De kolen- en ijzererts sector sluit goed aan bij de competenties die wij in huis hebben.”

“Ook in de offshore sector merken wij dat we in toenemende mate juist voor de kennisintensieve projecten worden benaderd, waar complexe bewegingen, nauwkeurige positionering en hoge dynamische belastingen worden gevraagd. Deze projecten vergen niet alleen een goed ontwerp en veel praktijkkennis, maar ook een theoretische onderbouwing waarvoor niet iedereen de mathematische know-how in huis heeft.”

Tosec

TME werkt intensief samen met zusterbedrijf Tosec BV. Beide bedrijven zijn met hun kantoorgebouwen op dezelfde productiehal aangesloten. Bovendien zijn hun ERP-systemen gekoppeld om doorlooptijden te verkleinen en foutrisico’s te verminderen. Tosec is een ISO 9001:2002 gecertificeerd metaalbedrijf en een ISO 3834-2 gecertificeerd lasbedrijf, gespecialiseerd in het snijden, buigen, verspanen en lassen van plaatwerk. De afgelopen jaren is continu gewerkt aan het optimaliseren van de bedrijfs- en productieprocessen van Tosec. Ilke Tollenaar: “Een belangrijk resultaat daarvan is de zeer hoge leverbetrouwbaarheid. Dit is van groot gewicht voor de kolen- en ijzerertsoverslag, waar het overschrijden van levertijden veel geld kost en stilstandtijden tot een minimum moeten worden beperkt.”

Actuele projecten

Een van de lopende projecten betreft een opdracht van OBA voor de levering en integratie van drie transportbandsystemen in bestaande installaties. TME verzorgt de engineering, productie en de montage op locatie. Het turn key-project, dat geheel in eigen beheer wordt uitgevoerd, zal worden opgelever in het voorjaar van 2014.

Transportband kopsectie

Een bandtransporteur in de ontwerpfase

Groeistrategie TME

TME heeft een zeer eenvoudige groeistrategie die gericht is op de lange termijn. “We concentreren ons op markten waar hoge eisen gesteld worden aan leveranciers”, aldus Ilke Tollenaar. “Daarbij willen we groeien vanuit een tevreden klantenkring. Goed opgeleverde projecten en fatsoenlijke service betekenen de wereld voor ons. Het is de beste manier om een sterke organisatie te bouwen voor de lange termijn. We investeren liever in onze klanten dan in een kostbaar marketing- en verkoopapparaat.”

Innovatie

Daarnaast is het volgens Ilke Tollenaar van belang om te blijven innoveren: “We zijn volop actief met software-ontwikkelingen om het gedrag van bulkgoed te simuleren. Hiermee wordt het gedrag van bulkgoed onder diverse bedrijfsomstandigheden zichtbaar gemaakt. Met deze technieken kunnen we onze installaties exact dimensioneren en zijn we in staat om materiaalstromen, vullingsgraden en valhoogtes zo te optimaliseren dat mors, scheefloop, slijtage en stofemissie tot een minimum beperkt blijven.”

Tollenaar Groep

TME is in 2012 opgericht als jongste onderneming van Tollenaar industries. De oorsprong van Tollenaar industries ligt in Zuid-Afrika, waar Frans Tollenaar Sr. in 1977 Tubecon oprichtte. Tubecon is gespecialiseerd in gelaste buizen en profielen en het bedrijf behoort nog steeds tot de grotere buizenfabrikanten van Zuid-Afrika. In 2000 komt de familie Tollenaar naar Nederland, waar in Zwolle een metaal- en lasbedrijf wordt overgenomen; het huidige Tosec. In 2007 neemt Tollenaar industries het Duitse metaal- en lasbedrijf Rime over. In het familiebedrijf zijn drie kinderen en een schoonzoon actief; de zonen Frans Jr. en Roland, dochter Ilke en haar man Bauke Tilma.